PŘI NÁKUPU NAD 2000,- DOPRAVA PO ČR ZDARMA

Proč právě TZAMPAS?

 

 

Společnost TZAMPAS byla založena v Berlíně v roce 2016 s cílem nabízet zdravé tyčinky zcela bez přísad, přidaného cukru a živočišných složek. Vznikla „čistá“ alternativa k běžnému sortimentu v supermarketu. Málo kvalitních surovin místo nekonečných seznamů ingrediencí, které lze pochopit jen s diplomem z chemie. Základem pro naše veganské tyčinky a inspirací pro naše jméno je pražená ječná mouka, tibetsky „Tsampa“.

Tsampa je základní potravinou v Tibetu již více než 1000 let a je tajemstvím vytrvalosti Šerpů a nomádů na jejich cestě k vrcholkům Himálaje. I Dalajláma každý den snídá tsampu. Zde jsou odpovědi na otázky, proč jsme vyvinuli tyčinku TZAMPAS z tak cenné suroviny a jaké jsou výhody praženého ječmene:

TZAMPAS je čisté stravování

Tsampu používali Šerpové v himálajské oblasti po staletí jako zdroj energie, a to z dobrého důvodu: Ječmen se skládá převážně z komplexních sacharidů, které tělu dodávají energii na dlouhou dobu a zajišťují trvalý pocit sytosti. Obsahuje také hodně vlákniny (z toho až 9 % tvoří β-glukany) a rostlinné bílkoviny. Díky pražení je ječmen také obzvláště snadno stravitelný. U našich veganských tyčinek dodržujeme přístup čistého stravování - málo vysoce kvalitních surovin obohacených superpotravinami. Nepoužíváme žádné zbytečné přísady, nepřidáváme fruktózu.

 TZAMPAS je udržitelný

Jsme toho názoru, že udržitelnost by měla být jádrem chování každé společnosti. Zakládáme si na ekologických surovinách a transparentnosti. Jedině tak zajistíme, že každý bude vědět, co končí na jeho talíři nebo ve sportovní tašce a odkud to pochází. Na trh uvádíme pouze čistě rostlinné produkty. To chrání naše klima a zvířata a pro nás lidi je to často zdravější alternativa.

Naše balení

Zda je obal vhodný pro produkt, závisí zejména na bariérových vlastnostech materiálů. To vylučuje mnoho materiálů - např. papír. Kromě technických požadavků hrají hlavní roli ekologické aspekty. Začátkem roku 2022 jsme přešli na plně recyklovatelné fólie. Změnou balicího stroje nyní také ušetříme cca 20 % obalového materiálu. Neustále hledáme nové, ekologické obaly, abychom veganské tyčinky TZAMPAS zabalili ještě ekologičtěji.

  

Jaké jsou hlavní složky tyčinek TZAMPAS?

 Hlavní složky produktů TZAMPAS jsou: pražený ječmen, rýžový sirup, mandlové máslo a kakaové máslo. Kromě komplexních sacharidů najdete v našich tyčinkách i jednoduché cukry. Co se týče bílkovin, tyčinky TZAMPAS jich obsahují větší množství než luštěniny jako fazole, čočka nebo cizrna, o kterých je známo, že jsou hlavním zdrojem rostlinných bílkovin. Produkty TZAMPAS mají navíc velmi vysoký obsah vlákniny, zejména β-glukanů pocházejících z ječmene, zatímco mandlové máslo a ořechy poskytují zdravé tuky a minerály. 

Co dělá tyčinky TZAPMPAS perfektní svačinou?

 Tyčinky TZAMPAS jsou vyrobeny ze zdravých a přírodních surovin:

  • Kvalitní sacharidy a vláknina, které vás udrží déle syté.
  • Rostlinné bílkoviny, které neobsahují nasycené živočišné tuky.
  • β-glukany - speciální vláknina obsažená v ječmeni, podporují zdraví střev, snižují hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují hladinu cukru v krvi. 

 Proč tyčinky TZAMPAS neobsahují fruktózu?

 Udržujeme nízkou hladinu fruktózy tím, že místo průmyslového cukru nebo agávového sirupu používáme rýžový sirup a cukr z kokosových květů. Cukry v tyčinkách TZAMPAS se skládají převážně z maltózy a maltotriózy - tedy glukózy.

  • Vybrali jsme sladidlo, jehož základní složkou je glukóza. Podle nejnovějších vědeckých studií o fruktóze je použití glukózy jako sladidla lepší. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro naše tělo a jediným zdrojem energie pro náš mozek.
  • Fruktóza nemůže být zdrojem energie pro mozek ani dodávat energii svalům.
  • Veškerá spotřebovaná fruktóza je vychytávána játry a přeměňována na tuk, zatímco glukóza zůstává po určitou dobu v krvi jako zdroj energie nebo je přeměněna na glykogen.
  • Fruktóza vede k přibývání na váze, inzulínové rezistenci, cukrovce 2. typu a tím i k urychlení stárnutí v dlouhodobém horizontu. 

 Jsou tyčinky TZAMPAS vhodné pro sportovce?

 Tyčinky TZAMPAS jsou perfektní pro sportovce, ať už před, po nebo během dlouhého tréninku. Sacharidy poskytují svalům nezbytnou energii, kterou ukládají ve formě glykogenu. Bez dostatečné energie je trénink neúčinný a svaly nemohou růst, protože naše tělo začne využívat bílkoviny jako energii. Tím se ničí cenná svalová tkáň. Nevhodné jídlo značně ovlivní sportovní výkon. Sacharidy podporují vysoce intenzivní cvičení a mohou kompenzovat zvýšené energetické potřeby v aktivnějších dnech. Sacharidy s dlouhým řetězcem spolu s vlákninou vám pomohou cítit se déle sytí a dodají dlouhodobou energii. Na druhou stranu glukóza, hlavně z rýžového sirupu, poskytuje energii pro vysoce intenzivní cvičení a obnovuje glykogen v těle brzy po námaze. Jak sportovci vědí, regenerace – i při správné stravě – je nezbytná.  

Nedělám žádný sport, jsou pro mě tyčinky TZAMPAS vhodné?

 Sacharidy jsou palivem pro náš organismus, které se využívá při každé činnosti. Jsou primárním zdrojem energie pro naše tělo. Zejména glukóza je jedinou složkou, kterou náš mozek potřebuje, aby fungoval. I když je člověk studentem nebo je práce méně fyzicky aktivní, každý nutně potřebuje sacharidy pro kognitivní, duševní a intelektuální procesy. Díky sacharidům s dlouhým řetězcem a vláknině vám ječmen pomáhá cítit se déle sytí. Vláknina navíc napomáhá správnému fungování trávicího systému.  

Proč je vláknina v mém jídelníčku důležitá?

 Vláknina je molekula s dlouhým řetězcem, kterou nedokážeme strávit. Může být buď vyloučena stolicí nebo částečně rozložena našimi střevními bakteriemi. Přestože nemá téměř žádné kalorie, je nezbytná pro správné fungování trávicího procesu, tedy urychlení zpracování potravy v tlustém střevě a také pro celkové zdraví střev. Doporučený příjem vlákniny je 30 g/den. Ječmen má dokonce další benefity díky β-glukanům.

 Co jsou ß-glukany?

 β-glukany jsou ve vodě rozpustná vláknina, o které vědecké články ukazují, že snižují hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. ß-glukany zlepšují energetický metabolismus - mají sytící účinek, a proto mohou mít pozitivní vliv na kontrolu hmotnosti.

Jak je to možné? Naše střevní bakterie, které metabolizují β-glukany, produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Ty jsou schopny ovlivnit sekreci střevního hormonu, čímž omezují chuť k jídlu a pomáhají zlepšit citlivost na inzulín.

 Proč jsou sacharidy nepostradatelnou součástí jídelníčku?

 Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo a jediným energetickým substrátem pro mozek. Tvoří 50–60 % našeho denního kalorického příjmu a ukládají se v játrech a svalech. Sacharidy zabraňují okamžitému hladu po jídle a dodávají našemu tělu dlouhodobou energii.   

Nízký obsah sacharidů, vysoký obsah bílkovin?

 Proteiny nejsou preferovaným zdrojem energie pro naše tělo ani pro náš mozek. Nízkosacharidová dieta vede k rychlému poklesu zásob glykogenu ve svalech a játrech. To vede k odbourávání bílkovin a tím k poruše svalové tkáně a také k těžkému narušení anaerobní výkonnosti a dlouhodobé aerobní zátěži sportovců. Sacharidy jsou také důležité po cvičení, protože zásoby glykogenu by měly být obnoveny do 30 minut po ukončení sportovní aktivity. Nízkosacharidová dieta také není optimální pro udržení aktivní mysli, protože mozek využívá a potřebuje glukózu jako palivo.

 Co je rýžový sirup? 

Rýžový sirup je hustá a krémová tekutina získaná fermentací rýže. Skládá se z maltózy a maltotriózy (a malého procenta glukózy), z nichž každá je tvořena dvěma až třemi molekulami glukózy (disacharid a trisacharid). Rýžový sirup se v podstatě skládá z glukózy (monosacharidu). 

 Proč používáte rýžový sirup?

 Vybrali jsme sladidlo, jehož základní složkou je glukóza. Podle nejnovějších vědeckých studií o fruktóze je použití glukózy jako sladidla lepší. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro naše tělo a jediným zdrojem energie pro náš mozek.

 Jaké jsou rozdíly mezi fruktózou a glukózou?

 Glukóza i fruktóza jsou jednoduché cukry, nazývané také monosacharidy. Liší se však způsobem, jakým je naše tělo využívá a důsledky jejich metabolismu:

  • Ačkoli fruktóza způsobuje nižší nárůst inzulínu, sladká chuť narušuje přirozenou kontrolu chuti k jídlu a zvyšuje touhu po dalším jídle.
  • Fruktóza nemůže být zdrojem energie pro mozek ani dodávat energii svalům.
  • Veškerá spotřebovaná fruktóza je vychytávána játry a přeměňována na tuk, zatímco glukóza zůstává po určitou dobu v krvi jako zdroj energie nebo je přeměněna na glykogen.
  • Fruktóza vede k přibývání na váze, inzulínové rezistenci, cukrovce 2. typu a tím i k urychlení stárnutí v dlouhodobém horizontu.